Zijn ze verplicht?
Op bepaalde locaties die in de NEN normen staan vermeld moeten aanrijdbeschermers worden geplaatst. Hiervan mag echter worden afgeweken als men op een andere wijze dezelfde veiligheid kan waarborgen.
De locaties waar de aanrijdbeschermers volgens de NEN “moeten” staan zijn:
– voor staanders op de hoeken van gangen waar met trucks wordt gereden.
– de aan de gang (geen in- of doorrijgang) grenzende staanders van inrijdstellingen
– onderdoorgangen in palletstellingen
Op de bovenvermelde locaties moeten de stijlen van de palletstellingen zodanig worden beschermt tegen aanrijdingen met een magazijntruck dat ze over een hoogte van 40 cm niet geraakt kunnen worden.
Daarnaast kan het verstandig zijn om de stijlen in het gangpad ook te beschermen als hier regelmatig schade aan de stijlen wordt gereden. Het vervangen van een stijl is namelijk niet zomaar gedaan. De secties aan beide zijden van de stijl moeten worden leeggereden, de schoringen moeten gedemonteerd worden en dan kan de stijl pas worden vervangen. Daarnaast is een hoogwerker nodig.
Ook hier geldt; voorkomen is beter (en goedkoper) dan genezen!
Vaak krijgen wij de opmerking dat het gangpad dan te smal wordt. Eigenlijk betekent dit vaak dat het gangpad al te smal is. Als je een stalen stijlbeschermer op 50 mm van de stijl af plaatst staat hij gelijk aan de voorkant van de pallets (als het goed is). Een frame is (voor een pallet van 1200 mm diep) 1100 mm. Een pallet steekt dan een 50 mm uit. Je verkleind het gangpad dus niet door een aanrijdbeschermer voor een stijl te plaatsen.
Er worden zoveel mogelijk stellingen in een magazijn geplaats waardoor de gangpaden nog wel eens te krap zijn voor de, vaak al aanwezige, magazijntruck. Bedenk tevoren hoe breed het gangpad moet zijn voor de huidige magazijntruck of bekijk de noodzakelijke breedte van andere type magazijntrucks.
Aanrijdbeschermers zijn er in vele soorten.
Zorg er in elk geval voor dat de gekozen oplossing schade, gevaarlijke situaties en hoge kosten voorkomt.